Menu

Tylžský sýr

Poněkud zvláštně znějící jméno dostal tento sýr podle východopruského města Tilsit (česky Tylže), ve kterém jej v osmnáctém století začali vyrábět přistěhovalci z Nizozemí či Švýcarska (v tom se historické zdroje poněkud rozcházejí).

Kde koupit

V současné době se pro svou jedinečnou chuť pod různými krajovými názvy vyrábí a hojně konzumuje v celé Západní i Severní Evropě, ale u nás je stále ještě relativně méně známou novinkou. Jedná se o polotvrdý zrající sýr, na řezu světlý se soustavou malých dírek (tzv. síťkou). Vyznačuje se máslovou až pikantní, lehce sladkokyselou, výraznou chutí a pružnou konzistencí.

Za studena je skvělý do sendvičů, sýrových mís i jen tak jednoduše s tmavým chlebem a černým pivem, jak jej s oblibou konzumují Švýcaři. V teplé kuchyni se ideálně hodí k zapékání, přípravě nákypů a zejména švýcarské speciality- fondue. Výborně se doplňuje s chutí piva i vína. Vhodný pro bezlepkovou dietu.

Skladování: Uchovávejte při teplotě 2-8°C. V původním neporušeném obalu maximálně 40 dní, po otevření spotřebujte do 24 hodin.

Balení: Vakuově baleno po cca 130g – 150g.

Složení

Kravské plnotučné pasterizované mléko
Mléčné kultury
Sýřidlo
Kuchyňská sůl
Tuk v sušině min. 45%
Sušina min. 56%

Alergeny

Mléko

Výživové údaje na 100g

Energetická hodnota: 337 kcal/ 1 407kJ
Tuky: 25,6g
Sacharidy: 1,6g
Bílkoviny: 25g
Sůl: 2,1g

Dáváme si záležet

  • Výhradně <br><strong>čerstvý produkt</strong>
    Výhradně
    čerstvý produkt
  • Tradiční <br><strong>ruční výroba</strong>
    Tradiční
    ruční výroba
  • Vyrobeno v <br><strong>České republice</strong>
    Vyrobeno v
    České republice