Poněkud zvláštně znějící jméno dostal tento sýr podle východopruského města Tilsit (česky Tylže), ve kterém jej v osmnáctém století začali vyrábět přistěhovalci z Nizozemí či Švýcarska (v tom se historické zdroje poněkud rozcházejí).
Kde koupitV současné době se pro svou jedinečnou chuť pod různými krajovými názvy vyrábí a hojně konzumuje v celé Západní i Severní Evropě, ale u nás je stále ještě relativně méně známou novinkou. Jedná se o polotvrdý zrající sýr, na řezu světlý se soustavou malých dírek (tzv. síťkou). Vyznačuje se máslovou až pikantní, lehce sladkokyselou, výraznou chutí a pružnou konzistencí.
Za studena je skvělý do sendvičů, sýrových mís i jen tak jednoduše s tmavým chlebem a černým pivem, jak jej s oblibou konzumují Švýcaři. V teplé kuchyni se ideálně hodí k zapékání, přípravě nákypů a zejména švýcarské speciality- fondue. Výborně se doplňuje s chutí piva i vína. Vhodný pro bezlepkovou dietu.
Skladování: Uchovávejte při teplotě 2-8°C. V původním neporušeném obalu maximálně 40 dní, po otevření spotřebujte do 24 hodin.
Balení: Vakuově baleno po cca 130g – 150g.
| Kravské plnotučné pasterizované mléko |
| Mléčné kultury |
| Sýřidlo |
| Kuchyňská sůl |
| Tuk v sušině min. 45% |
| Sušina min. 56% |
| Mléko |
| Energetická hodnota: | 337 kcal/ 1 407kJ |
| Tuky: | 25,6g |
| Sacharidy: | 1,6g |
| Bílkoviny: | 25g |
| Sůl: | 2,1g |